Water kéfir zelf maken
Waterkefir is een frisse en licht bruisende drank met probiotica in de vorm van rechtsdraaiende melkzuurbacteriën (lactobacillen) en gisten. Het ondersteunt een gezonde darmflora. Het wordt gemaakt van water, suiker en waterkéfir korrels. De melkzuurbacteriën en gisten in de korrels zetten de suikers om in o.a. melkzuur en koolzuur en geven de specifieke lichtzure smaak aan deze drank. Heerlijk om bij de avond maaltijd te nuttigen. Begin met 1 glas per dag en kijk of je daar 2-3 per dag van wilt maken. Meer zou ik niet doen. Er zit na oogsten nog een beetje suiker in. Dat is niet erg, want de probiotica leven hier ook in je darm nog op door.
Hier kun je in een wetenschappelijk artikel lezen wat er zoal in komt te zitten na twee dagen gisten.
Benodigdheden:
1 plastic zeef
1 plastic of houten lepel
1 (ruim formaat) plastic trechter die op een fles past, liefst met een oogje eraan
1,5 liter weckpot (ik kocht hem bij Xenos, merk Quattro Stagioni)
1 liter beugelfles (ook bij Xenos te koop merk Bormioli Rocco)
100 gr kéfir korrels > vraag iemand die waterkéfir maakt of je korrels kunt krijgen, makers hebben meestal een paar potjes te “slapen” staan in de koelkast (ze vermeerderen) of koop ze, ik heb geen tip voor een merk, want ik kreeg ze zelf ook van iemand
1 gedroogde biologische vijg
1 of 2 gedroogde biologische pruimen (optioneel)
1 biologische citroen
1,5-2 el biologische (riet)suiker, de hoeveelheid komt niet heel nauw en is afhankelijk van je eigen smaak
1 el kokosbloesemsuiker (optioneel, je kunt ook 2-3 el biologische suiker gebruiken)
1 liter water
Procedure
- Werk hygiënisch, raak de korrels niet met je handen aan.
- De korrels reageren in negatieve zin op metaal, gebruik daarom plastic of houten hulpmiddelen.
- Spoel de korrels in het vergiet onder de kraan met koud water af.
- Doe ze in de weckpot.
- Doe de rietsuiker en kokosbloesem suiker erbij.
- Voeg toe: 1 vijg en 2 pruimen (of 2 vijgen en geen pruimen) en een schijfje (of halve) citroen
- Gooi de liter water erbij.
- Draai de pot een paar keer om, zodat de suiker goed oplost en van de bodem los komt.
- Draai de deksel er op en zet de pot weg op een ietwat warme plek. Op internet vind je dat dat ook een lichte plek moet zijn. In mijn ervaring maakt dat niet uit. Ik zet de pot in mijn magnetron! Dan staat ie niet in de weg en daar is het een aangename temperatuur. Zeker omdat mijn oven eronder staat. De korrels houden wel van een beetje warmte (25-28 graden), maar op kamertemperatuur gaat het ook wel.
- De pot kan geluidjes gaan maken, een knorrepot! Dan gaat het goed. Ook zul je belletjes van de bodem naar boven zien stijgen, dat is ook een goed teken.
- Na 2 dagen kun je oogsten, eventueel na 2,5 of 3 dagen, maar laat hem niet langer staan.
Oogsten gaat zo:
- Zet de trechter op de beugelfles (of op een plastic maatbeker van meer dan een liter).
- Daarop de plastic zeef.
- Gooi de pot voorzichtig leeg in de zeef, hou de trechter en zeef met 1 hand iets los vd fles, dan loopt de kéfir er makkelijker in en stroomt de trechter niet over.
- Haal de vruchten tussen de korrels vandaan (met een plastic lepeltje of zo) en gooi ze weg.
- Spoel de korrels heel even af in de zeef onder koud stromend water.
- Spoel de weckpot om en doe weer 100 gram (luistert niet nauw) korrels in de zeef.
- Als het goed is hou je wat korrels over nu, want de korrels nemen langzaamaan in aantal toe. Zet deze in een potje nét onder water, met een mespuntje suiker in de koelkast. Zo gaan ze ‘slapen’. Dit is ook de manier om je korrels weg te zetten als je op vakantie gaat, of even geen zin meer in brouwen hebt.
- Proef de kéfir even: is ie te zoet naar je smaak? Laat de fles dan nog even buiten de koelkast staan. Zo niet, bewaar hem dan in de koelkast. Hij houdt het daar gerust een maand of twee uit, maar bedenk wel: hij zal met de dag bitterder worden.
Variaties:
Doe er naar keuze bij (van begin af aan óf na oogsten): biologische gedroogde kersen, mango, appel, diepvries frambozen of wilde blauwe bessen. Er is meer te bedenken, maar dit is waar ik zelf ervaring mee heb. Gebruik van alles 1 of 2 stukjes, van de frambozen en bessen een halve eetlepel. De korrels kunnen niet teveel en ook niet alle mineralen verdragen. Het is aan jezelf om hiermee te experimenteren! Als het gewicht bij oogsten weer 100 gram is, zijn de korrels niet zo blij geweest. Ze horen iets te groeien in aantal. Frambozen en bessen bevallen mij het best en geven de kéfir een mooie kleur.
Succes!